Alergeny

Alergeny

publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU

1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK

    pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

2. KORÝŠI

    a výrobky z nich

3. VEJCE

    a výrobky z nich

4. RYBY

    a výrobky z nich

5. PODZEMNICE OLEJNÁ (ARAŠÍDY)

    a výrobky z nich

6. SOJOVÉ BOBY

    a výrobky z nich

7. MLÉKO

    a výrobky z něj

8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY

    mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy,   

     pistácie, makadamie a výrobky z nich

9. CELER

    a výrobky z něj

10. HOŘČICE

    a výrobky z ní

11. SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM)

    a výrobky z nich

12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY

    v koncentrátech vyšších 10mg, ml/kg, I, vyjádřeno SO2

13. VLČÍ BOB (LUPINA)

    a výrobky z něj

14. MĚKKÝŠI

    a výrobky z nich

 

Vážení rodiče,

podle nového Nařízení EU 1169/2011, které nabývá platnost 13.12.2014, nám vzniká povinnost podat strávníkům (zákonným zástupcům) informacio tom, že je v potravině přítomna alergenní složka nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativné značených alergenů.

Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku číslem, pod kterým je alergen uveden na seznamu legislativně stanovených alergenů ( seznam vyvěšen na nástěnce ŠJ v blízkosti jídelního lístku).

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát žřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí káždý strávník (n zákonný zástupce) sám hlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.

Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

Zpět na rozcestník